Att göra praliner hemma kan kännas som en nästan oövervinnlig utmaning. Det är lätt att känna att det krävs en konditors precision och avancerad utrustning för att lyckas. Men här är den goda nyheten: Med detta enkla recept på chokladpraliner kan vem som helst lyckas! Följ bara min enkla steg-för-steg-instruktion och upptäck hur roligt och tillfredsställande det är att skapa dina egna små mästerverk. Är ni redo? Nu kör vi!
Recept på chokladpraliner med kaffefyllning
Ca. 65-75 stycken
Ingredienser till chokladpraliner
Skal
400 gram valfri choklad (Gärna av finare sort)
+ca 150 gram valfri choklad till botten
Fyllning
2,5 dl grädde
3 msk snabbkaffe
100 gram ljus choklad
Garnering
Ev. glitter, choklad eller annat valfritt.
Övrigt
Pralinformar (Silikon eller hårdplast)
Chokladskrapa
Kökstermometer
Gör våra chokladpraliner så här:
1. Börja med att rengöra pralinformarna noggrant och torka dem helt torra. Ställ fram alla ingredienser och verktyg så att de är redo.
2. Bryt isär 400 gram av din choklad till skalen eller hacka den fint. Smält sedan 2/3-delar av din choklad över ett vattenbad tills den når ungefär 50°C. Ta sedan bort den från värmen och rör ner resterande del av din choklad till skalet tills temperaturen sjunker till cirka 28°C. Ställ sedan tillbaka chokladen på värmen och värm upp chokladen igen till 31–32°C för en perfekt tempererad yta.
3. Börja nu sakta men säkert att fylla dina formar med den smälta chokladen. Fyll choklad till en pralin i taget och vänd på formen för att få den att fördelas över hela sidorna. Häll ut all överbliven choklad från formen efter att kanterna till pralinen har fyllts. Dra sedan med din skrapa försiktigt över formen för att skrapa bort överbliven choklad runt om. Upprepa detta tills du fyllt hela formen
4. Nu ska formen ställas kallt och chokladen ska få stelna till kommande steg.
5. Nu är det dags att förbereda fyllningen till dina chokladpraliner. Häll i all grädde i en kastrull och koka upp på medelhög värme. Ta av från plattan när grädden börjat koka och tillsätt din ljusa choklad. Rör om till chokladen blandats med grädden och bildat en klar smet. Tillsätt sedan ditt snabbkaffe och rör om.
6. Placera nu kastrullen med fyllning kyld.
7. När fyllningen har svalnat och formarna har stelnat, är det dags att fylla våra praliner. Viktigt här är att tänka på att inte fylla allt för mycket i formarna. Tänk på att du måste få plats med att fylla choklad i botten i varje form för att dina chokladpraliner ska hålla ihop ordentligt.
8. Torka bort överbliven fyllning som hamnat bredvid på formen och placera den kyld.
9. Dags att smälta resterande choklad till bottnarna på chokladpralinerna.
10. Fyll nu en pralin i taget med choklad upp till kanten. Efter varje pralin har fyllts med choklad är det viktigt att dra din skrapa över för att direkt få bort den överblivna chokladen innan den hinner stelna.
11. När du upprepat förra steget på alla chokladpraliner, är det dags för en sista kylning.
12. Nu återstår bara att försiktigt trycka ur dina praliner ur formarna när de stelnat ordentligt. Jag har dekorerat mina med ätbart glitter, men du kan dekorera helt efter eget tycke och smak. Sedan är du klar med detta enkla recept på chokladpraliner!
Användbara tips till respektive steg
1.Kommer den smälta chokladen i kontakt med vatten så förstörs den och går inte att använda, var därför extra noga att allt vatten är bort från formarna innan start. Torka noga med papper eller ta hjälp av en fläkt eller hårtork.
2. Att temperera chokladen är inget måste för att följa detta recept på chokladpraliner, men det kan hjälpa till att få de att hålla ihop bättre och framförallt att ge en finare och glansigare yta. Jag har testat att både temperera och att inte göra det, färdiga praliner blev det båda gångerna.
3. Fyller du för mycket choklad till varje pralin som du sedan inte häller ut, kommer slutresultatet inte bli lika bra samtidigt som du gör kommande steg svårare för dig själv. Dels blir skalet på pralinen för tjockt, vilket gör att din pralin inte blir lika tunn och krispig som önskat. Dels blir det mindre plats kvar till den goda fyllningen och i sin tur botten, vilket kan göra att det är svårt att hålla ihop pralinerna.
4. Tänk på att inte ha för bråttom här till nästa steg. Formen måste stelna ordentligt för att slutresultatet ska bli bra.
5. Jag valde att göra min kaffefyllning som jag har gjort i många år just till jul. Men i det här steget kan du välja helt fritt vad du vill smaksätta med! Oavsett vilken fyllning du vill ha så är grädde och lite choklad, plus din smaktillsats en mycket bra kombo. Vill du göra en fruktigare fyllning bör du hoppa över chokladen i fyllningen. Här är det enbart din fantasi som sätter gränserna!
6. Fyllningen behöver inte bli iskall i det här steget, men den måste bli tillräckligt sval för att inte smälta chokladen i formarna. En fördel är att fyllning stelnar lite mer när den kyls ner, när den är nykokt kan den upplevas lite rinnig och svårhanterlig.
7. Fyll pralinen med mindre fyllning än du tror, du kommer tacka dig själv i nästa steg! Det räcker att fylla ungefär 2/3 delar av hålet i pralinen.
8. Tips är att inte ställa formarna i frysen (i alla fall inte en längre stund) eftersom det blir svårt att få botten fin på pralinerna när fyllningen är för kall. Det gör nämligen att chokladen stelnar direkt när den hälls på fyllningen och du får ojämna och tjocka bottnar på pralinerna.
9. Fick du smält choklad över i första steget? Den går utmärkt att återanvända genom att bara smälta den igen och blanda med den nysmälta chokladen. I det här steget är inte temperering lika viktig som i första stegen.
10. I det här steget är skrapan din bästa vän! Och även tålamodet. Det kommer att bli kladdigt och troligtvis har du fyllt en eller två praliner med lite för mycket fyllning för att få till en bra botten. Vi alla har varit där och det gör ingenting. Pralinen kommer att smaka lika gott ändå och det blir fler smakprov till dig efter bakning, perfekt? Men för att de flesta pralinerna ska bli som du önskar så ska du vara snabb med skrapan och snabbt få undan överflödig choklad från formen. Det gör att du får en jämnare och finare botten på din pralin.
11. Nu ska hela pralinen sätta sig och därför ska vi inte ha för bråttom med kylningen. Låt de stå kyld, gärna i någon timme eller flera innan du tar ut pralinerna ur formarna.
12. Det kan underlätta att försiktigt slå mot kanterna på formarna och vrida för att få pralinerna att lossna ur formar av hårdplast. Om du bakat dina praliner i formar av silikon är det lättast att trycka upp pralinen så att formen vänds ut och in. Tips om du är nybörjare är att satsa på formar i silikon. Det är betydligt lättare att få ur pralinerna ur dessa i början och oftast är formarna i silikon också billigare än de i hårdplast.